За Поморие

    Град Поморие е може би един от най древните градове на територията на България. Разположен е на малък скалист полуостров по средата на пътя между Бургас и КК Слънчев Бряг. Създаден е под името Анхиало през V в. пр. н. е. като Гръцка колония на Созопол.

    Плажовете на Поморие са подходящи за къпане, а пясъкът е фин и черен. Поморие се обособява също като притегателен център за целогодишен балнеологичен, спа туризъм. Климатичните условия са изключително благоприятни – продължително слънцегреене, до 2360 часа годишно, средната Юлска температура на въздуха и водата е 23,6 градуса по С . Сутрин, преди изгрев слънце въздухът е богат на озон и отрицателни йони, на ултравиолетови лъчи от йод, отделен в газообразно състояние от морските водорасли. Плажът е дълъг около 5км., със средна ширина 30м. Покрит е с тъмен пясък, поради което силно поглъща слънчевите лъчи, което благоприятства по-бързото придобиване на слънчев загар. Цветът му се дължи на по-голямото съдържание на желязо и манган.

    Морското дъно е с малък наклон, поради което морето е удобно зо къпане. Бавно изстиване на морската вода обуславя топла и продължителна есен.

    Веднъж дошли в Поморие непременно трябва да посетите единствения по рода си Музей на солта в града, а също и Общинският исторически музей, който е съхранил богата от 2500-годишната история на Поморие.

    Други забележителности са мъжкият манастир Св. Георги, църквата Преображение господно, тракийската купулна Гробница, както и архитектурният резерват Стари Поморийски къщи.

    Близостта на Поморие до други две древни селища, паметници на културата като Несебър и Созопол предоставят на гостите му възможността да се докоснат до античността, както и да открият атракцийте на тези неповторими туристически центрове. Любителите на динамиката на съвременния пулс на живот могат да посетят най-големия български черноморски КК Слънчев Бряг.