ЗА ПОМОРИЕ

Град Поморие е може би един от най-древните градове на територията на България. Намира се на малък скалист полуостров по средата на пътя между Бургас и КК Слънчев бряг. Създаден е под името Анхиало през 5 век пр. н. е. като гръцка колония на Созопол.

Плажовете на Поморие са подходящи за плуване, а пясъкът е фин и черен. Поморие се откроява и като притегателен център за целогодишен балнеоложки и спа туризъм. Климатичните условия са изключително благоприятни – продължително слънчево греене, до 2360 часа в годината, средната юлска температура на въздуха и водата е 23,6 градуса по Целзий. Сутрин, преди изгрев, въздухът е богат на озон и отрицателни йони, на ултравиолетови лъчи от йод, отделян в газообразно състояние от морските водорасли. Плажът е дълъг около 5 км, със средна ширина 30 м. Покрита е с тъмен пясък, поради което поглъща силно слънчевите лъчи, което благоприятства по-бързото придобиване на слънчев загар. Цветът му се дължи на по-високото съдържание на желязо и манган.

Морското дъно е с малък наклон, поради което морето е удобно за плуване. Бавното охлаждане на морската вода е причина за топла и продължителна есен.


След като дойдете в Поморие, задължително трябва да посетите уникалния в града Музей на солта, както и Общинския исторически музей, съхранил богатата 2500-годишна история на Поморие.

Други забележителности са мъжкият манастир „Свети Георги“, църквата „Преображение Господне“, тракийската купола „Гробница“, както и архитектурният резерват „Старите поморийски къщи“.

Близостта на Поморие до още две древни селища, паметници на културата като Несебър и Созопол предоставят възможност на гостите му да се докоснат до древността, както и да открият забележителностите на тези уникални туристически центрове. Любителите на динамиката на съвременния пулс на живот могат да посетят най-големия български черноморски КК Слънчев бряг.

Свържете се с нас